logo


WELKOM    PORTFOLIO    OVER MIJ


bril

Lekkere teksten

Lekkere teksten, die wil ik graag schrijven. Stevige teksten, die recht doen aan hun bron en aanspreken door heldere, verbindende taal. Hoe prettiger de taal, is mijn overtuiging, hoe beter de boodschap overkomt.

Voor mijzelf is plezier in het schrijven essentieel. Een treffend woord kan mij gewoon gelukkig maken. Teksten zijn nooit feitelijk maar altijd beschrijvingen van wat we als werkelijkheid ervaren. Dat mysterie - het mysterie van de werkelijkheid die je in de ragfijne nuances van de taal probeert te vangen - daarin schuilt mijn inspiratie.

Amsterdam

Ik ben geboren in 1962 in Amsterdam, waar ik vwo heb gedaan, de Frederik Muller Academie  voor boekhandel en uitgeverij en aardig wat zelfstudie. Zodra ik kon, ben ik gaan reizen, eerst alleen, later met mijn beste vriendin Maud, met wie ik onder andere een half jaar in het Verre Oosten ben geweest, in Senegal en Cuba. In 1993 is een boek verschenen van onze reis door het Verre Oosten.

instaOp mijn instagram post ik regelmatig foto's van mijn geliefde thuisstad.


Polen

Tussen 2000 en 2010 heb ik mij ingezet voor een kindertehuis in Polen, met transporten van kleding en speciale vervoermiddelen voor kinderen met beperkingen. Ik heb de taal geleerd tot een redelijk niveau van conversatie, en Polen zal altijd een bijzondere plaats in mijn hart innemen. Voor het blad Biuletyn van de Pools-Nederlandse culturele vereniging schreef ik een serie over Polen. Lees hier deel 2 van de serie, mijn verhaal over het Dom Pomocy Społecznej dla Dzieci in Grabie.

Friesland

Sinds 2002 ben ik met mijn partner Mariëtte eigenaar van een stokoud huisje (1648) op de middeleeuwse terp van Janum, wat wel een van de meest betoverende plekjes van Friesland moet zijn. Vanaf 2007 beheren wij daar ook het kerkmuseum, waar we af en toe iets organiseren. Onze twee à driejaarlijke HapSnap is sinds 2011 een begrip.

kerkmuseum

Albanië

In 2018 is een lang gekoesterde wens van mij in vervulling gegaan: het schrijven van een reisgids over dit wonderlijke oud-communistische land aan het randje van Europa dat me al sinds 1981 fascineert (toen ik er met Interrail omheen moest, omdat ik er niet in mocht). Een onvergetelijke episode, waarover je kunt lezen in mijn Albaniëblog. In februari 2023 is de vierde druk van mijn gids verschenen. Kijk hier voor een preview.

OpSchrift

OpSchrift is de naam van mijn tekstbureau. De naam bestond nog niet toen ik mij in 1998 inschreef bij de Kamer van Koophandel. Na mij hebben anderen die check echter niet gedaan. En zo is ook de domeinnaam voor mijn neus weggekaapt. Best jammer, maar ik heb nooit zin gehad me erover op te winden. En trouwens, ik identificeer me toch meer met mijn eigen naam.

De literatuur

Onderaan mijn biografie in een notendop, en toch na de liefde het allerbelangrijkst in mijn leven. Dat mijn literaire carrière nooit goed van de grond gekomen is, heb ik inmiddels redelijk geaccepteerd. Ik kan altijd nog oud debuteren, troost ik mezelf. Of postuum!

Wilt u meer van mij weten?
Bel of mail, ik heb altijd tijd voor een praatje.


Terug naar welkom
Naar portfolioTekstbureau OpSchrift
Yvonne van Osch
Binnenkadijk 117, 1018 ZE Amsterdam
opschrift@tip.nl | 06-37313100


mail linkedin twitter